Möten

Våra sommarutflykter

 

Våra sommarmöten går under augusti månad
våra medlemmar får bjuda in vänner och bekantaSommarmöte 2023 på Oljeön Ängelsberg
Söndagen den 27 augusti 2023 besöker vi Oljeön  där vi får en guidad tur. Vi träffas kl 10.00 vid färjeläget 

Bil- och bussparkering finns norr om Ängelsbergs stationshus. Från parkeringen till färjeläget är det cirka 100 meter. Vid stationshuset finns möjlighet att köra ner med bil och buss för att närmare stiga av till färjeläget. Observera, parkering framför Ängelsbergs stationshus bör undvikas. För att hitta till färjeläget där visningarna utgår, följ de gula beachflaggorna som finns utplacerade under säsongen. 

Årets industriminne 1999: Oljeön i Ängelsberg

Oljeöns oljeraffinaderi/ Engelsbergs Oljefabrik, Fagersta kommun, Västmanlands län är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi från 1875. Oljeraffineringen upphörde 1902, men Engelsbergs Oljefabrik fortsatte att tillverka olika slags fetter och smörjoljor fram till 1927.

I sjön Åmänningen, mitt i Bergslagens järnbärarland ligger Barrön. Där finns världens äldsta oljeraffinaderi, Engelsbergs oljefabrik. Det var 1868 som bonden August Ålund fick en osannolik idé. Den nye tidens fotogenlampor spred ljus över landet och med olja från USA ville August Ålund göra fotogen i Bergslagen.

Gör din anmälan på epost:   sommar@om-exom.se   till jubiledumspriset av 125 kr per person, betala till Bankgiro 499-2160,

en del av föreningens 60 års firande. Ta gärna med en anhöring eller god vän.

Färjan Petrolia till oljeön, guidad rundvandring, lunch på Nya serveringen.Sommarmöte 2022 på ARSENALEN Sveriges Försvarsfordonsmuseum i Strängnäs.
Söndagen den 28 augusti 2022 besökte föreningen Arsenalen där vi guidades runt
av bl.a Bo Åberg för en givande rundtur, därefter lunch med ärtsoppa eller räksmörgås.

Du hittar fler foton på BildarkivetHöstmöte i Västerås 2023 med föredrag av Stadsmissionens Mikko Nolvi om deras hjälpverksamhet.2021 års sommarmöte går till Mälsåker slott  Söndag 29 augusti med slotts lunch

Mälsåkers slott är ett av Sveriges vackraste barockslott beläget på Selaön, Mälarens största ö. Det ligger 2 mil från både Mariefred och Strängnäs och 6 km från orten Stallarholmen. Slottet har en omväxlande historia från Sveriges stormaktstid på 1600-talet till norskt hemlighetsmakeri under andra världskriget. Idag väckt ur flera decenniers törnrosasömn och öppet under sommaren för en bred publik. I slottet anordnas även ett aantal konserter och andra evenemang.


2020 års sommarutflykt går till Härkeberga Medeltidskyrka söndagen 30 augusti 2020

Aldrig överkalkade målningar i valv och vapenhus, ansedda som ett av de finaste exemplen på svensk medeltida kalkmåleri. Berömd skildring av Livets hjul.

Efter visningen åker vi till Långtora Hund & Jakt, Ca 5-7 minuters bilväg och vårt årsmöte därefter lunch.Sommarutflykt till Miniature Kingdom Kungsör, Upplev Sverige i miniatyr

Norrland är klart men vi slår inte av på tempot. Just nu pågår byggnationen av ytterligare ca 100m² som innehåller delar av Stockholm, Västerås och Kungsör. Stockholm är i stort sett helt färdigt, det är området runt Globen som återstår plus en hel massa detaljer som vägskyltar och belysningsstolpar. Till hösten 2019 är det dags att blicka söderut. Södra Sverige kommer att bestå av ytterligare ca 200m² för att rymma delar från Örebro till Malmö.One of our first views